NieuwsBelangrijke informatie: Mailing Herziening CSRD

De stichting Duurzaam (GroenGedaan!) zal alle aangesloten bedrijven kosteloos jaarlijks een VSME-rapportage verstrekken, die voldoet aan de ESRS-standaard. Hertstelbedrijven voldoen hiermee, zonder extra werk of extra kosten, aan de rapportageverplichtingen met betrekking tot de duurzaamheid.

Mailing Herziening CSRD

Op 26 februari jl. heeft de Europese Commissie een reeks wijzigingen voorgesteld in de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en aanverwante duurzaamheidsregels, met als doel de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen en hun concurrentiepositie te versterken. Wat verandert er?

 

1   Verplichte rapportage alleen voor ondernemingen met >1000 werknemers

Alleen ondernemingen met >1000 werknemers en een omzet >€50 miljoen of een balanstotaal >€25 miljoen moeten verplicht rapporteren. Dit houdt in dat beursgenoteerde MKB-bedrijven niet meer onder de richtlijn vallen.

Concreet betekent dit dat kleine(re) nationale verzekerings- en leasemaatschappijen niet meer rapportage plichtig zijn onder de CSRD. De Internationale verzekerings- en leasemaatschappijen blijven rapportage plichtig.

2   Vrijwillige rapportage voor overige ondernemingen

Ondernemingen die niet verplicht hoeven te rapporteren kunnen dit alsnog doen onder een vrijwillige standaard die gebaseerd zal worden op de VSME, de ‘Voluntary Small Medium Enterprise – European Sustainability Reporting Standard’ (zie verder in dit bericht).

Concreet verwachten wij dat nationale verzekeraars en leasemaatschappijen die niet CSR-plichtig zijn, wel een VSME zullen integreren in het financieel jaarverslag.  Simpelweg omdat klanten en investeerders geïnteresseerd zullen zijn/ blijven in de duurzaamheidsprestaties. De VSME is echter eenvoudiger op te stellen en bevat minder datapunten dan een CSR (zie verder in deze mailing).

3   Beperkte informatie uitvraag van ondernemingen met ≤ 1000 werknemers

Deze vrijwillige standaard zal ook als ‘limiet’ fungeren voor de uitvraag van ondernemingen die wel onder de CSRD vallen. Rapportageplichtige ondernemingen mogen niet meer informatie uitvragen van ondernemingen in hun keten met ≤ 1000 werknemers dan de limiet in de vrijwillige standaard.

Concreet betekent dit dat het een (CSR-plichtige) verzekeraar en leasemaatschappij niet is toegestaan meer informatie te vragen dan de datapunten die in de VSME zijn opgenomen. Men heeft in het kader van Due Dilligence wel de verplichting directe leveranciers (herstellers) te monitoren, maar men mag dus niet meer (wel minder) vragen, dan de datapunten van de VSME.

De stichting Duurzaam zal alle aangesloten bedrijven kosteloos jaarlijks een VSME-rapportage verstrekken, die voldoet aan de ESRS-standaard. Hertstelbedrijven voldoen hiermee, zonder extra werk of extra kosten, aan de rapportageverplichtingen met betrekking tot de duurzaamheid.

4   Geen sectorspecifieke rapportagestandaarden

De Commissie stelt voor geen sectorspecifieke rapportagestandaarden meer te ontwikkelen.

Concreet betekent dit dat alleen de generieke datapunten in de ESRS (EU Sustainability Reporting Standard) voor CSR-plichtige bedrijven van kracht blijven

5   Geen overgang naar verplichte reasonable assurance

De mogelijkheid om in de toekomst de momenteel verplichte limited assurance op het duurzaamheidsverslag te vervangen voor een verplichte reasonable assurance wordt geschrapt.

 Concreet betekent dit dat zowel voor het opstellen van de CSR als een VSME er door de accountant of auditor slechts beperkt onderzoek genoodzaakt is.

De stichting Duurzaam (GroenGedaan!), geeft op haar VSME-rapportages een limited assurance. Deze rapportages voldoen dus ook op gebied van assurance aan de eisen.

6   VSME

De VSME wordt dus evident voor:

  • Bedrijven die niet CSR-plichtig zijn maar wel een duurzaamheidsrapportage aan het jaarverslag willen toevoegen (nationale verzekerings- en leasemaatschappijen)
  • Bedrijven in de waardeketen van een CSR-plichtige (herstelbedrijven)
  1. Deze bedrijven kunnen ervoor kiezen, al of niet met behulp van de (externe) accountant of adviesbureau een VSME op te stellen. Voor leasemaatschappijen die zijn aangesloten op het programma Duurzaam Autoleasen en het auditprogramma hebben doorlopen, kan de stichting een VSME rapportage opstellen, met een limited assurance.
  2. Bedrijven die op het programma GroenGedaan! zijn aangesloten ontvangen jaarlijks (gratis) een VSME-rapportage die compliant is aan de ESRS. Zoals gezegd is het opdrachtgevers niet toegestaan meer informatie te vragen.

De relevante datapunten in het VSME-format, die zijn voorzien in de rapportage GroenGedaan!, zijn:

  • Energy and greenhouse gas emissions
  • Pollution of air, water and soilj
  • Water
  • Recourse use, circular economy and waste management
  • Workforce general characteristics, health and safety, remuneration, collective bargaining and training
  • Convictions and fines for corruption and bribery
  • Gender diversity ratio in governance body
  • GHG reduction and climate transition (CO2 footprint)
  • Human rights impacts and complaints
  • Hazardous waste

 

De VSME datapunten die ontbreken in de GroenGedaan! rapportage, vanwege irrelevantie:

  • Biodiversity
  • Revenues from certain sectors
  • Physical risks from climate change
  • Energy production
  • Radioactive waste

De herstelbedrijven in de netwerken van verzekeraars en leasemaatschappijen, die zijn aangesloten op GroenGedaan! behoeven verder niets te doen. Deze bedrijven ontvangen jaarlijks een rapportage, die men ter beschikking kan stellen aan opdrachtgevers of gebruiken in tenders. Wilt u toch meer informatie over de VSME dan is dat hier te vinden: