AutomotiveInitiatieven van de Dave Bebelaar Duurzaamheidsaward 2018 bekend

Wat is uw favoriete duurzaamheidsinitiatief 2018? – Breng uw stem uit op het initiatief van uw voorkeur!

De Dave Bebelaar Award is in de automotive het meest prestigieuze award voor duurzame initiatieven. Ook dit jaar kent de Dave Bebelaar Award weer een mooie line-up. De zes genomineerde van dit jaar worden hieronder aan u voorgesteld.

Op de website van Duurzaam Repareren kan men de promotiefilmpjes van de genomineerden bekijken en nog belangrijker nu al een stem uitbrengen. De internetstemmen worden meegenomen in de totaalstemming. Op 28 juni wordt tijdens het jaarlijkse event van Duurzaam Repareren de winnaar bekend gemaakt. Een stem kan worden uitgebracht op: https://www.duurzaamrepareren.nl/informatie/dave-bebelaar-duurzaamheid-award/

De genomineerde in willenkeurige volgorde:


Dubbeldam Groep

Overname poedercoatingsafdeling van sociale werkplaats Avres.
Avres is de voormalige regionale sociale werkplaats. Het is algemeen bekend dat het bestaansrecht van sociale werkplaatsen al jarenlang onderwerp is van discussie. Door als Dubbeldam Groep de samenwerking aan te gaan met Avres hebben wij gezien hoe belangrijk het is voor mensen met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt, dat deze werkplaatsen blijven bestaan. Daarom zijn we in gesprek gegaan met Avres, met de overname als resultaat. Voor de medewerkers verandert er niets; Avres begeleidt ons, maar vooral onze nieuwe collega’s in dit traject. Daarnaast behouden mensen hun werkplek, dat is het allerbelangrijkste.


ABS Autoherstel Ad de Goey

ABS Autoherstel Ad de Goey wil met zijn inzending laten zien en als voorbeeld dienen dat het ook voor MBK bedrijven heel goed haalbaar is om tijdens het verbouwen van een bedrijfspand, voor de meest duurzame oplossingen te kiezen. ABS Autoherstel Ad de Goey is een familiebedrijf. In 2017 en 2018 hebben zij het bedrijfspand grondig verbouwd en uitgebreid. Naast ruimtewinst en comfort voor de medewerkers was duurzaamheid een belangrijk thema.

Extra isolatie van dak, vloer en muren, alle verlichting vervangen door LED, alle verwarming omgezet van gas en olie naar warmtepompen en de installatie van 290 PV- (zonne) panelen zorgt voor de benodigde energie. In het kader van circulaire economie zijn veel materialen uit de oude constructie hergebruikt in de nieuwebouw en is de vloer bekleed met vloertegel van gerecycled PVC. Daarnaast worden de bedrijfsprocessen continue gemonitord en gekeken hoe met minder energie, materiaal en inspanning een optimale reparatie te kunnen maken. Door te investeren in vakmanschap waardoor men meer kan herstellen i.p.v. vernieuwen en bewustmaken van klanten speelt daarin ook een grote rol. Moet je bijvoorbeeld voor een paar lichte krasjes een hele bumper willen weggooien? De klant heeft wellicht recht op een nieuwe, maar wil hij/zij dat wel?


Cleanprotec International BV

Ontwikkelen en leveren van een duurzame verzorgingslijn, op basis een watergedragen silaan coating, voor voertuigen.
Het concept zorgt voor minder Co2 uitstoot, minder watergebruik , minder afval en kan van wasstraat tot high end detailing worden toegepast. Product veiligheid en het gedeeltelijk mechaniseren van het poets proces levert een veilige en gezonde werkomgeving op. Was- en poetsprocessen versterken elkaar waardoor een voertuig zijn representatieve uitstraling behoudt.

Korte uitleg
Autolakken zijn door milieu eisen steeds minder bestand tegen invloeden van buitenaf. Aanvullende bescherming is nodig. Veel gebruikte autoverzorgingsproducten hebben slechts een korte werking waardoor vele miljoenen liters poetsmiddelen in de natuur terecht komen en voertuigen onbeschermd zijn. Het Cleanprotec Cardetailing 2.0 concept zorgt voor actieve, chemisch gebonden, bescherming van het gehele voertuig. Het concept biedt autobedrijven, poetsbedrijven en wasstraten nieuwe commerciële mogelijkheden, maakt processen efficiënter en verbetert het transactie resultaat.


Diesel Buchli B.V.

Als een DPF, ook wel roetfilter genoemd, verstopt raakt moet het filtergedemonteerd worden. Een goede reiniging voorkomt vervanging door een nieuwe.

Korte uitleg
Met de nieuwe wetgeving waarin er een verplichte keuring van het dieselroetfilter (DPF) tijdens de APK verplicht is gesteld, is de verwachting dat er veel problemen met het filter aan het licht komen. Vervangen van het dieselroetfilter is duur. Het reinigen ervan is een goed alternatief. Helaas zijn er veel verschillende reinigingsprocessen welke ongecontroleerd en niet altijd even milieuvriendelijk worden uitgevoerd. Een gevolg kan zijn dat het roetfilterelement beschadigd raakt of niet volledig leeg gemaakt wordt en alsnog vervangen moet worden. Met het initiatief willen wij een het kaf van het koren scheiden door het reinigingsproces gecontroleerd en op een meest milieuvriendelijke manier uit te voeren.


Geevers Auto Parts – Green Line

Het op de markt brengen van een nieuwe kwaliteitslijn met gebruikte auto onderdelen.

Korte uitleg
Het op de markt brengen van een nieuwe kwaliteitslijn met gebruikte onderdelen genaamd Greenline. De vraag naar gebruikte delen bestaat reeds lange tijd in de branche, maar de complexiteit weerhoudt klanten om dit standaard op te nemen in hun proces doordat het tijdrovend is en bovendien de benodigde expertise vergt.

Greenline neemt dit hele proces op zich; selectie, kwaliteit, verwerking en distributie. Backorders van nieuwe delen kunnen opgelost worden met Greenline delen bijvoorbeeld.

Daarnaast zijn er niet-verzekerde of niet-verhaalbare schades, hier biedt Greenline een prima alternatief binnen het budget. De status van economische Total loss wordt hiermee verruimt, een auto heeft een langere levensduur. De eindgebruiker is ook steeds bewuster om duurzaam te denken en te doen en zal vaker informeren of reparatie met gebruikte delen mogelijk is bij het schadeherstelbedrijf. De Greenline producten zijn beschikbaar via Geevers Auto Parts B.V.“One shop Shop” model. Daarnaast levert Greenline vanzelfsprekend een significante kosten besparing op.”


Stera International BV/Makra

Het op de markt brengen van microplasticvrije handreinigers

Korte uitleg
Stera/Makra heeft haar verantwoordelijkheid genomen door kunststofkorrels die als schuurmiddel dienen in garagezepen, te verwijderen uit hun zepen. Kunststofkorrels vallen onder de definitie microplastic.

Omdat microplastic in de meeste gevallen niet biologisch afbreekbaar zijn, blijven deze kleinere stukken in het milieu ‘rondcirkelen’. Vervuiling door plastic en microplastic afval is hierdoor een wereldwijd probleem. “Op dit moment worden er bijna 300 diersoorten met uitsterven bedreigd doordat ze door (micro)plastic afval sterven

Door het reduceren van microplastic in handzeep die in de industrie worden gebruikt, willen wij een bijdrage leveren aan het reduceren van de plasticsoep.